info

5 semne care pot sa iti indice ca suferi de epuizare profesionala

In timp ce in Occident se discuta din ce in ce mai mult despre burnout, sau sindromul epuizarii profesionale, acest subiect este inca tabu la noi in tara. Dar, nu trebuie ignorat faptul ca orice domeniu de activitate poate deveni factorul principal  al instalarii acestui sindrom care te poate afecta atat psihic cat si fizic.

Epuizarea profesionala este o problema foarte des intalnita, motiv pentru care nu trebuie sa ignori semnele. Daca le identifici din timp, atunci vei putea sa iei masurile potrivite si sa eviti agravarea acestei conditii. Asadar, iata care sunt cele mai importante semne care iti indica faptul ca s-ar putea sa suferi de epuizare profesionala:

Esti mai haotic la locul de munca decat de obicei

Desi ai putea crede la inceput ca defapt este vorba despre un grad de implicare mai mare la locul de munca, numarul mai mare de task-uri acceptate nu creeaza decat stres. In cazul in care te regasesti in situatia ca esti mai mult stresat decat sa indeplinesti task-urile necesare atunci este posibil sa fie una dintre simptomele sindromului de epuizare profesionala, caz in care trebuie sa actionezi asupra problemei.

Valorile echipei cu care lucrezi nu mai coincid cu valorile tale

Indiferent de locul in care lucrezi, daca nu simti ca lucrezi cu o echipa sa impartaseasca aceleasi valori sau misiuni cu care te indentifici, te poti simti demotivat si poti acumula o serie de frustrari.

Esti un ,,burete” de emotii

Empatizezi foarte mult cu clientii, le asculti povestile, asculti colegii, practic te incarci cu toate informatiile si nu mai gasesti un moment de liniste. Absorbi ca un burete toate emotiile negative si simti ca esti pe cale sa explodezi. Este recomandat sa te detasezi putin si sa constientizezi situatia inainte sa fii coplesit.

Nu mai ai grija de tine

La inceput, de fiecare data cand ajungeai la servici aratai ca scos din cutie. Acum, nu mai poti sa iti amintesti nici cand ai fost ultima data la sala sau cand ai mancat o salata. Daca te neglijezi este probabil ca in curand sa procedezi astfel si cu sarcinile de la locul de munca. Este important sa analizezi situatia si sa remediezi situatia.

Programul tau de munca interfereaza cu timpul acordat pentru cei dragi

Unul dintre cele mai bune moduri prin care poti sa iti reincarci bateriile este sa iti petreci timpul cu familia ta. Daca in ultima vreme nu ai facut altceva decat sa muncesti atunci recomandarea noastra este sa iti reevaluezi programul de lucru si sa il remediezi.

Incearca sa realizezi un echilibru intre timpul petrecut alaturi de familie si timpul alocat pentru munca. Poti incepe prin a nu mai lua acasa dosare de care sa te ocupi sau sa finalizezi programul de lucru mai devreme decat o faci de obicei.

Constientizarea tuturor acestor semne pot sa te ajute sa eviti ca sindromul de epuizare profesionala sa te afecteze psihic si fizic. In cazul in care nu prea poti sa renunti la multe dintre lucrurile care te fac nefericit, probabil este timpul sa iti reevaluezi locul de munca si sa observi daca nu cumva acesta nu se mai potriveste stilului tau de viata.