info

Cum să îţi menţii sănătatea la cote optime în sezonul gripal

Sezonul rece şi începutul de primăvară sunt perioade provocatoare pentru sistemul imun. Schimbarea de anotimp, ce vine cu variații mari de temperatură de la o zi la alta slăbește mai tare sistemul imun, care este deja pus la încercare din pricina deficitului de vitamina D şi a alimentaţiei specifice sezonului de iarnă, săracă în minerale şi substanțe active. Să descoperim în rândurile următoare câteva trucuri care te pot ajuta să întăreşti imunitatea şi să te bucuri de o sănătate bună în plin sezon gripal.

Introdu în alimentaţie alimente verzi

Alimentele verzi sunt bogate în fier şi vitamina C, acești compuși sunt esenţiali pentru sistemul imun. Sfârşitul de iarnă şi începutul de primăvară sunt momente optime să introduci în alimentaţie frunze de toate tipurile. Pătrunjelul, spanacul, salată verde, ceapă verde, mărarul se găsesc din abundenţă în această perioadă. Astfel de alimente sunt surse importante de vitamine şi minerale şi au aport caloric foarte scăzut, deci perfecte și dacă îți dorești sa pierzi kilogramele acumulate peste iarnă.

Înainte de a face orice modificare în dietă este indicat să te consulţi cu un specialist în nutriţie, aşa vei beneficia de o abordare personalizată, de o dietă care se potriveşte cu stilul tău de viaţă.

Fă mişcare în aer liber – mergi pe jos sau mută antrenamentele outdoor

Soarele este benefic sistemului imun, furnizând doza recomandată de vitamina D. Fie că alegi să muţi antrenamentele din sală în parc sau doar să te bucuri de plimbări lungi în miez de zi, astfel vei lua porția necesară de vitamina D. Cu o cantitate suficientă de vitamina D organismul va putea absorbi corect celelalte elemente esenţiale: calciu, fier, magneziu mangan, potasiu, zinc, deci va fi suficient de puternic pentru a acționa în cazul atacurilor virale.

Renunța la obiceiurile nesănătoase

Mâncatul în exces, fumatul, vapatul, consumul exagerat de alcool, lipsa de mişcare şi chiar statul în casă pentru perioade îndelungate sunt câteva dintre obiceiurile nesănătoase care slăbesc sistemul imun. Cu puţină organizare poţi renunţa uşor, uşor la ele. Organismul îţi va mulţumi. Renunţând treptat la obiceiurile care nu îţi fac bine, te vei simţi mai bine, şi totodată, vei proteja bugetul personal. Vei observa că fumând mai puțin, cumpărând cantități de lichide cu nicotină mai mici, mâncând mai puţin şi consumând alcool ocazional vei face economii importante. Deci astfel de obiceiuri nu sunt stresante doar pentru organism şi sistemul imun, dar şi pentru buget.

Păstrează mereu o atitudine pozitivă

Sănătatea fizică se găsește în strânsă legătură cu starea psihică generală. Abordând o atitudine pozitivă, vei beneficia şi de o imunitate mai bună, şi în caz de boală vei trece mai rapid peste efectele acesteia. Numeroase studii realizate de cercetători au scos la iveală a că oamenii pozitivi se îmbolnăvesc mai rar decât pesimiştii. Așa că nu te uita la știri prăpăstioase, detaşează-te de cunoștințele care te secătuiesc de energie, petrece timp cu tine însăţi, descoperă care îţi sunt hobby-urile şi exploatează-le.