info

Cum sa ai o pozitie corecta la birou si sa eviti durerile de spate

O pozitie corecta pe scaunul de birou este esentiala atunci cand lucrezi. Postura potrivita in timpul orelor de lucru te va ajuta sa previi durerile de spate, fiind esentiala pentru a evita problemele de sanatate asociate. Studiile arata ca sesiunile prelungite de stat de scaun, fara pauze, cresc riscul de boli cardiovasculare sau diabet, dar si de complicatiile asociate deformarilor coloanei vertebrale.

Iata cateva modalitati prin care poti sa adopti o postura adecvata si sa eviti durerile de spate atunci cand petreci mult timp la birou.

Care este postura corecta la birou

Daca petreci mult timp la birou, probabil ca te confrunti deja cu dureri de spate, umeri sau brate, dar si furnicaturi ori senzatie de amorteala in maini. Acest lucru se petrece datorita faptului ca, timp de mai multe ore, corpul trebuie sa mentina o pozitie destul de fixa. Chiar daca nu ai cum sa eviti statul pe scaun, pentru a te asigura ca mentii o pozitie corecta trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

  • Spatele trebuie sa stea drept, fara a se simti insa prea rigid sau incovoiat; 
  • Capul trebuie sa fie drept, nu rotit sau aplecat; 
  • Pozitia spatelui trebuie sa fie la un unghi de circa 135 de grade in raport cu coapsele; astfel iti vei asigura o postura confortabila si potrivita;
  • Genunchii trebuie sa fie la acelasi nivel cu coapsele, si sa stea in unghi drept la birou;
  • Picioarele trebuie sa se sprijine pe podea, sau pe un mic inaltator;
  • Umerii trebuie sa stea relaxati, iar coatele intr-un unghi usor deschis.

Cum sa alegi un scaun de birou potrivit nevoilor tale

Multe dintre problemele asociate durerilor de spate si complicatiilor pe care acestea le aduc pot fi rezolvate cu ajutorul unui scaun de birou ergonomic. Acestea sunt concepute astfel incat sa protejeze cat mai bine toate partile corpului in timp ce lucrezi, si sa-ti ofere sustinerea si confortul de care ai nevoie. 

Dintre variantele de modele de scaune directoriale pentru birou poti alege unul cu spatar ajustabil, care permite sa reglezi pozitia acestuia la unghiul de inclinare potrivit. O postura corecta a spatelui va reduce mult din presiunea aplicata asupra coloanei, care altfel ar duce la durerile de spate asociate si cunoscute. 

Multe dintre aceste accesorii de birou sunt prevazute, in plus, si cu sezutul realizat din materiale confortabile. De exemplu, un scaun de gaming poate fi prevazut cu perne moi, realizate din burete tapitat, care urmeaza conturul corpului atat pe lateralul spatarului cat si al sezutului. In acest fel, vei simti cum ai parte de toata sustinerea si confortul de care ai nevoie in timpul cat stai la calculator.

Alte sfaturi pentru a evita durerile de spate asociate statului la birou

Datorita facilitatilor multiple, un scaun ergonomic este o solutie la indemana pentru a rezolva multe dintre problemele asociate durerilor lombare sau ale coloanei vertebrale. Acesta iti asigura pozitia corecta de care ai nevoie la birou pentru a te ajuta sa previi problemele de spate ce pot sa apara datorita unei posturi incorecte.

In plus, pentru a evita sedentarismul si posibilele probleme de sanatate tine scaunul cat mai aproape de birou, incearca sa te ridici odata la 25-30 de minute pentru a destinde muschii si articulatiile, si mai ales, ia o pauza ceva mai lunga, de 15-20 de minute, dupa cateva ore de stat jos. 

Cateva genuflexiuni sau exercitii de intindere, dar si cateva clipe de odihna a ochilor  si de plimbare scurta vor avea efecte imediate, iar pe termen lung astfel de mici obiceiuri, practicate constant, te vor ajuta sa previi si mai mult aparitia durerilor de spate!