info

Secretele ametistului: totul despre această piatră prețioasă

Ametistul este printre cele mai cunoscute nestemate. Dar știai cât de valoros este sau ce efecte are asupra ta? Află acum ce au descoperit cei de la Bijuterii TV!

Ametistul are o istorie lungă, plină de suișuri și coborâșuri. Odată se număra printre cele mai prețioase pietre din lume, însă acum este în rândul pietrelor prețioase mai accesibile. Cu toate acestea, frumusețea ametistului nu a dispărut niciodată, și este în continuare foarte apreciat. De aceea, bijuteriile cu ametist sunt în topul preferințelor cumpărătorilor de accesorii de pe Bijuterii TV.

Ametistul: ce este de fapt?

Ametistul este de fapt, o variantă violet-albăstruie a cuarțului. Chimic, este compus din dioxid de siliciu și impurități de metale precum fier sau aluminiu, care dau și culoarea violet ametistului.

Provine din mai multe părți ale globului, însă cel mai mare producător este Brazilia.

Cât de prețios este?

În prezent, ametistul și-a pierdut din valoarea imensă pe care o avea.

Până în secolul 19, când a fost descoperită o mare rezervă de ametist în Brazilia, această piatră făcea parte din categoria celor extrem de prețioase, precum diamantul, safirul, smaraldul sau rubinul.

De atunci și până în prezent, face parte din categoria pietrelor semi-prețioase, fiind cea mai populară nestemată folosită de către bijutieri.

Totuși, nu toate cristalele de ametist sunt ieftine! În funcție de compoziție și uneori de proveniență, există și variante de lux.

Cum determini calitatea ametistului?

Cele mai importante 2 caracteristici, atunci când analizăm un cristal de ametist sunt culoarea și claritatea cristalului.

Culoarea

Culoarea de bază a acestei pietre prețioase este violetul. Totuși, nuanțele variază destul de mult.

Cele mai prețioase pietre de ametist sunt cele Siberiene, de calitate AAAA. Le poți recunoaște după culoarea pe care o au, un purpuriu-închis, destul de profund.

Nuanța lor trebuie să nu fie nici prea închisă. Atunci când este apropiată de negru, în lumina slabă, ametistul este considerat de o calitate inferioară. Nici cele colorate violet-deschis(lila) nu sunt considerate la fel de prețioase.

Aceste cristale premium reprezintă doar 10% din toate variantele de ametist și pot costa de până la 5 ori mai mult decât unul obișnuit!

Transparența

La fel ca și la alte pietre prețioase, un ametist valoros trebuie să fie clar, transparent 100%. Cele mai valoroase cristale nu au impurități vizibile.

Ametistul: alegerea regalității

Această nestemată se numără printre pietrele preferate ale regalității nordice. Personalități importante din familiile regale, precum prințesa Norvegiei Marta Louise sau regina Silvia a Suediei au avut apariții în public purtând bijuterii cu ametist.

Bijuterii cu ametist: cum și când le purtăm?

Din fericire, aceasta este o nestemată foarte versatilă! Din acest motiv este și o variantă perfectă pentru cadouri.

Fie că ieși în oraș cu prietenii, fie că mergi la un eveniment mai formal, o bijuterie cu ametist va completa ținutele tale, mai ales dacă ele conțin non-culori sau nuanțe de galben, verde sau albastru. Vei avea un acceosoriu deosebit, care emană lux și rafinament, chiar dacă are un preț accesibil!

Conclusion

Chiar dacă ametistul și-a pierdut din valoare, rămâne o piatră prețioasă care se regăsește pe cele mai apreciate bijuterii din lume! Orice femeie vrea să aibă accesorii care să o scoată în evidență, iar bijuteriile cu ametist de pe Bijuterii TV fac exact asta. Intră acum și vezi care sunt produsele pe care femeile le adoră!