info

Peleți – tipuri, compoziție, avantaje, dezavantaje, preț

Peletii sunt în momentul de față poate cel mai căutat combustibil din România. De ce se întâmplă acest lucru? Vei afla în cele ce urmează lista avantajelor și a criteriilor ce fac din peleți un combustibil foarte căutat pentru iarna 2022.

Reține de pe acum că peleții sunt un combustibil ecologic și natural, obținut din deșeuri lemnoase, deci extrem de prietenos cu mediul înconjurător. Să nu mai pierdem timpul: iată tot ce trebuie să știi despre peleți înainte de a-i achiziționa.

De câte tipuri sunt peleții?

Peleții, din punct de vedere al compoziției, se împart în două categorii. Este vorba despre peleții din rumeguș de rășinoase (pin, molid, brad, tisă) și peleții din rumeguș de foioase (stejar, ulm, carpen, tei și așa mai departe).

Indiferent de tipul de rumeguș folosit la producerea peleților, să știi că eficiența lor este aceeași.

Din ce sunt făcuți peleții?

După cum s-a enunțat și anterior, peleții sunt creați din rumeguș de foioase sau rumeguș de rășinoase. Pentru a căpăta forma specifică, dar și pentru a fi eficienți, ei sunt produși prin două procese de bază: presare și uscare.

Peleții nu au în compoziție produse chimice dăunătoare pentru mediul înconjurător! Lignina de care dispune rumegușul este suficientă pentru a-i compacta perfect.

Peleți – avantaje

Despre peleti trebuie să știi că, după cum s-a enunțat și la început, sunt un combustibil ecologic. Ei sunt creați din deșeuri lemnoase, fiind astfel un exemplu concret de produs reciclat.

Peleții pot atinge un randament termic de până la 95%, iar puterea lor calorică depășește puterea calorică a multor tipuri de lemn de foc. În plus, de pe urma arderii peleților nu rezultă o cantitate deranjantă de cenușă și nici fum. Practic peleții sunt poate cel mai prietenos combustibil cu mediul înconjurător.

Peleți – dezavantaje

Pe lista de dezavantaje ale peleților se numără spațiul de care ai nevoie pentru depozitare. Dacă optezi pentru o centrală pe peleți, vei avea nevoie de o cameră tehnică pentru ea, peleți și celelalte accesorii conexe.

Peleții trebuie depozitați corect, întocmai cum eticheta indică, pentru că în caz contrar, eficiența lor poate să scadă cu până la 50%. Cu siguranță nu îți dorești ca eficiența acestora să scadă.

Tot dezavantaj s-ar putea numi și faptul că sacii cu peleți sunt destui de grei, iar atunci când dai comandă de la un magazin online cu livrare la tine acasă, vei avea nevoie de ajutor pentru a-i descărca.

Cât costă peleții?

Fie că vorbim despre peleții din rumeguș sau rășinoase sau peleții din rumeguș de foioase, eficiența este aceeași, atât timp cât au aceeași umiditate (în medie sub 10%).

Cât costă peleții? Care este prețul peleților pe piața din România? Ei bine, prețul se învârte în jur a câțiva zeci de lei per sac. Depinde de unde îi achiziționezi, depinde de ce costuri de transport ai, dar și de calitatea lor.

Bineînțeles că peleții din clasa de calitate A1 vor avea un preț mai ridicat decât cei din clasa de calitate B.

Așadar, având în fața ochilor toate acest informații despre peleți, tot ce îți rămâne de făcut este să îți comanzi cantitatea necesară pentru a trece peste această iarnă!