info

Indice de viteză H la anvelope – Ce înseamnă acest marcaj?

 

Autoturismul este alcătuit din sisteme ale căror componente se află în deplină compatibilitate. Această compatibilitate trebuie realizată și în momentul în care ne decidem să cumpărăm anvelope. Nu orice anvelopă este potrivită pentru autovehiculul nostru. Anvelopele au specificații și caracteristici de care trebuie să ținem cont și pe caretrebuie să le analizăm și în funcție de stilul nostru de condus.

 

Constructorul auto a omologat, pentru orice mașină scoasă pe poartă fabricii, cel puțin un tip de anvelopă cu caracteristici și performanțe compatibile cu autoturismul pe care acesatea se montează.

Indicele de viteză H este prezent pe flancul anvelopei, alături de indicele de încărcare și dimensiunea acesteia. Este bine ca înainte de a achiziționa cauciucuri pentru mașină să verificăm totuși incartea mașinii, astfel încât să nu riscăm echiparea cu anvelope care au performanțe reduse.

Pentru achiziția de anvelope cu indice de viteză potrivit mașinii dumneavoastră, puteți plasa o comandă pe www.vadrexim.ro iar în cel mai scurt timp veți fi contactat de un consultant care vă va oferi informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere privind anvelopele.

Nu putem fi sancționați dacă anvelopele cu care avem echipată mașina au un indice de încarare mai mare sau un indice de viteză superior față de cele omologate de către producător în cartea tehnică. Tot ceea ce trebuie să știm este că datele menționate în documentele  mașinii referitoare la cauciucuri reprezintă limita inferioară a acestora. Cauciucurile mașinii nu trebuie să aibă indici de performanță inferiori față de cei incriși în cartea mașinii.

Ca și indici de viteză putem avea în loc de H, care este asociat unei viteze maxime de 210 km/h, V care reprezintă viteza maximă 240 km/h sau  270 km/h  viteza reprezentată de litera W. Dacă în loc de H echipăm cu un  indice de la T – 190 km/h în jos, riscăm o serie de probleme.

Este bine să nu depășim viteza maximă pentru care anvelopele au fost construite deoarece acestea au dobândit acel indice în condiții de încărcare normale. Când alegem să conducem într-un stil mai sportiv este bine să luăm în calcul și gradul de încărcare al mașinii. Condusil cu o viteză ridicată și cu o încărcare a mașinii aproape de limita superioară poate duce la explozia pneurilor, acestea pierzându-și uzându-se datorită încălzirii anvelopelor.

Tot în cazul unei viteze ridicate cu nivelul de încărcare al mașinii peste medie, dacă rulăm în astfel de condiții, putem risca apariția gâlmelor pe flancurile anvelopelor care, în timp, duc la uzura inegală a acestora ajungându-se într-un final tot la explozie dacă nu sunt schimbate la timp.

În concluzie

Pentru a diminua cât mai mult situațiile neplăcute create de anvelope, și pentru a spori siguranța și fiabilitatea este bine să avem un stil de condus de așa natură încât să nu depășim limita siguranței în trafic și să ținem cont de specificațiile oferite de fabricantul mașinii și să o echipăm cu anvelope a căror specificații sunt ca și performanțe cel puțin egale cu cu cele menționate în cartea tehnică a mașinii.

În cazul în care vrei să ști mai multe, intră pe site-ul celor de la Nokian și poți afla și despre proprietățile unei anvelope, dar și despre multe alte lucruri care influențează performanța acesteia.