info

De ce sa mergi la hidroterapie?

Tratamentele de hidroterapie sunt cunoscute de mii de ani, in special baile cu apa calda. Hidroterapia este practicata atat in talasoterapie, cat si in tratamentele balneare. Noile tehnici ii permit medicului modern sa profite din plin de beneficiile apei prin diverse tratamente.  La Hotel Caciulata poti face hidroterapie inclusiv cu ape sulfuroase.

Ce este hidroterapia?

Hidroterapia este o tehnica de terapie in apa care are multe beneficii pentru corp si minte. In talasoterapie, sunt exploatate virtutile apei de mare, iar in termalism, pe cele ale apei termale. In talasoterapie, hidroterapia se bazeaza pe beneficiile apei de mare. Este plin de oligoelemente, vitamine si minerale. Temperatura apei de mare folosita variaza intre 31 si 35°.

Istoria hidroterapiei

Majoritatea cetatenilor din Imperiul Roman foloseau baia comuna in fiecare zi. In India, purificarea (fizica si spirituala) prin apa a facut intotdeauna parte din rutina zilnica. In Japonia, oamenii merg la izvoarele termale cu prietenii sau cu familia. In tarile nordice, rusesti si scandinave, baile de aburi sunt folosite de peste 1.000 de ani, in timp ce nativii americani au cabinele lor de sudoare.

In Occident, cativa oameni au fost creditati cu revigorarea acestei practici la inceputul secolului al XVIII-lea. In acea perioada, medicul englez Richard Russell (1687-1759) a introdus in tara sa practica de a merge la mare din motive de sanatate. El credea in virtutile iodului. Apoi, austriacul Vinzenz Priessnitz (1799-1851), fiul unui fermier, s-a vindecat de o lovitura de copita in piept cu comprese de apa rece. Stimulat de interesul manifestat pentru recuperarea sa, a transformat ferma familiei intr-un camin rezidential si de ingrijire.

Abatele Sebastian Kneipp (1821-1897), despre care se spune ca s-a vindecat singur de tuberculoza, joaca un rol si mai important in dezvoltarea practicii contemporane prin conceptul sau holistic integrat. In opinia sa, cele patru pietre de temelie ale unei bune sanatati sunt plantele (medicinale si aromatice), exercitiile fizice, alimentatia si apa, ale carei diverse utilizari sporesc puterea de autovindecare a organismului. Mai multe institutii din Alpi inca mai ofera cure Kneipp. In Statele Unite, popularizarea hidroterapiei se datoreaza unui medic excentric si avangardist. Este vorba de Dr. John H. Kellogg (1852-1943), fratele celui care a creat celebrele cereale pentru micul dejun. Dr. Kellogg a publicat aproximativ 50 de carti despre abordarile sale – inclusiv Hidroterapia rationala, in 1903, care a devenit standardul pentru naturopati.

Practica hidroterapiei si a talasoterapiei a fost foarte populara in Occident pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar mai multe state europene au decis sa acopere, in anumite conditii, costurile curelor cu apa. Cu toate acestea, progresele considerabile din medicina au eclipsat treptat interesul pentru hidroterapie. Cu toate acestea, traditia europeana puternica a tratamentelor balneare ramane.

In America, nu exista aproape nicio traditie termica. Centrele spa si de talasoterapie sunt destul de recente, in general luxoase si se concentreaza mai mult pe relaxare si tratamente de infrumusetare. Mai degraba naturopatii sunt cei care aplica si fac cunoscute multiplele forme de hidroterapie.

Apa de mare incalzita amelioreaza si amelioreaza numeroase patologii: dureri articulare, probleme de circulatie sanguina, probleme respiratorii, afectiuni ale pielii… Hidroterapia aduce o reala bunastare si un tonus apreciabil!