info

Cand au aparut si au inceput sa fie utilizate suporturile de lumanari?

Astazi, sunt prezente in orice casa si asigura lumina ambientala sau sunt pur si simplu niste obiecte decorative care completeaza design-ul exterior. Le primim cadou, le oferim celor dragi sau le cumparam din magazinele de specialitate. Asezam in suporturi lumanari parfumate sau simple, sunt un simbol religios sau pur si simplu le adoram pentru formele lor colorate si interesante.

Desi astazi au un rol mai mult decorativ, in trecut aveau o utilizare mult mai raspandita si erau mult mai importante.

Putin din trecutul suporturilor de lumanari

sursa foto:madira.ro

Insa aceste suporturi pentru lumanari au o istorie mult mai veche si interesanta. Inainte de inventarea electricitatii, lumanarile erau cele care asigurau iluminatul in orice casa. Chiar si astazi, in zonele unde nu este instalata electricitatea lumanarile si lampile cu ulei inca mai sunt utilizate pentru asigurarea luminii pe timpul serii. Astazi, un suport lumanari este utilizat mai mult pentru aspectul estetic si pentru ca sa tina lumanarile parfumate care ofera un miros placut. De asemenea, sunt utile in momente in care sunt intreruperi de curent.

Cele mai vechi suporturi pentru lumanari dateaza inca din dinastia Han, in China, in jurul anului 200 i.Hr. Lumanarile, la vremea respectiva erau realizate din grasime de balena. In timpul Evului Mediu, lumanarile din seu erau cele mai utilizate. De abia in secolul XIII fabricarea lumanarilor a devenit un mestesug in Anglia si Franta.

Incepand cu secolul al XIX-lea, atat suporturile cat si lumanarile au devenit produse fabricate in masa si au inceput sa cunoasca diversitatea pe care o cunoastem astazi.

In trecut suporturile de lumanari erau utilizate pentru indeplinirea ritualurilor religioase si au cunoscut utilizari din ce in ce mai diversificate o data cu trecerea timpului.

Cum sunt utilizate astazi suporturile de lumanari?

Astazi sunt utilizate pentru a crea in special un ambient placut, fiind mai mult un accesoriu pentru a crea o atmosfera placuta. Se aleg in functie de stilul de amenajari interioare prezente in diferite incaperi si contribuie la completarea design-ului.

Un suport lumanari se regaseste in orice locuinta si indiferent de scopul pentru care sunt alese, pot sa decoreze spatiul eficient. Astazi, utilizarea lor este destul de raspandita si un suport lumanari poate sa fie alegerea ideala pentru decorarea meselor festive.

Sunt fabricate din diferite materiale precum sticla, metal, lemn, piatra sau oricare alte materiale inovatoare. Daca ar fi sa descriem intr-un singur cuvant aceste suporturi pentru lumanari acesta ar fi ,,diversitate”. In magazinele online dar si in cele fizice vei putea sa gasesti  numeroase modele de suporturi pentru lumanari, potrivite pentru a pune in valoare orice idee.

Data viitoare cand vei achizitiona un suport lumanari vei sti ca acesta este mai mult decat un obiect care sa gazduiasca lumanarile parfumate pe care le folosesti pentru a crea un aer placut in casa ta. Vei sti ca acestea au jucat un rol important in viata oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Un suport lumanari este esential in orice casa, si, indiferent daca alegi sa il daruiesti sau sa il cumperi pentru a-ti infrumuseta locuinta, este un obiect care nu va trece neobservat.